İSTİMLAK NEDİR?

İstimlak, bir diğer adı ile kamulaştırma, özel mülkiyete tabi olan bir taşınmazın kamu yararı sebebiyle tamamına ya da bir kısmına el konulması işlemidir.

İdarelerin yürüttükleri hizmetlerden birçok kişi faydalandığı için bu hizmetlerin kesintisiz ve hızlı bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Bu sebeple de idareye birtakım özel yetkiler kanunlar neticesinde tanınmıştır.

İdareler bu hizmetlerini yürütürken bazen özel kişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmazlara ihtiyaç duyabilecektir. Bu ihtiyacın tarafların 2 özel kişi olduğu haller gibi çözülmeye çalışılması idare için zaman kaybı olacak olmakla beraber bazı hizmetlerin aksamasına da neden olabilecektir. İşte bu özel durumlarda idare kendisine kanun ile tanınmış olan özel yetkilerini kullanabilecektir. Bu yetki ise idarenin kamulaştırma yetkisidir.

İstimlak Nasıl Yapılır? Kamulaştırma Aşamaları Nelerdir?

Kamulaştırmanın asıl amacı yukarıda da açıklandığı üzere kamu yararının sağlanmasıdır. Yani idare geçerli bir sebep/ kamu yararı bulunmadığı sürece istediği herhangi bir taşınmaz için kamulaştırma işlemini gerçekleştiremeyecektir.Kamulaştırmanın yapılması belirli aşamaların gerçekleşmesi sonucunda olacaktır.

Kamulaştırma işleminin gerçekleştirilebilmesi öncelikle idarenin bu işlemi gerçekleştirebilme için yeterli ödeneğe sahip olmasını gerektirir.

İdarenin yeterli bütçeye sahip olduğunun anlaşılmasının ardından “kamu yararı”na bir kamulaştırma işleminin gerçekleştirildiğine dair karar alınır ve onaya sunulur.

Son olarak kamulaştırılacak taşınmaz belirlenir ve bu şekilde kamulaştırmanın İDARİ aşamaları son bulur. Kaynak:https://bursaishukukuavukati.com/istimlak-nedir/



Bursa İş Hukuku Avukatı's Ownd

0コメント

  • 1000 / 1000